logo
Arhiva Reviste
Parteneri
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul ResurseSpirituale.ro pentru a afla cele mai recente aparitii.

E-mail:
 

RS9: Pastorul si predicarea 2000


Nr.descarcari: 2525

Descriere

Biblia are multe cuvinte de lauda pentru functia de predicator al Cuvantului lui Dumnezeu. Poate ca cel mai complet verset pe aceasta tema este acesta: „ Presbiterii care conduc bine sa fie onorati cu indoita cinste, mai ales cei care se indeletnicesc cu predicarea si cu invatatura pe care o dau altora“ (I Tim. 5:17).

       In Vechiul Testament, slujba aceasta au avut-o profetii. In camaruta lor de taina, sau, cum ii spune Habacuc, turnul lor de veghere, Dumnezeu le vorbea, le dadea mesajul Lui si-i trimitea sa transmita acest mesaj poporului. Intotdeauna profetul isi incepea predica cu cuvintele: „Asa zice Domnul,“ aratand prin aceasta ca el este doar transmitatorul mesajului lui Dumnezeu, o „voce“ a lui Dumnezeu, cum se considera Isaia (Isaia 40:3 si 6) si apoi Ioan Botezatorul (Matei 3:3). Ca sa sublinieze acest aspect al predicarii Evangheliei, Pavel scrie: „Noi suntem impreuna lucratori cu Dumnezeu“ (I Cor. 3:9) si mai scrie ca noi suntem ambasadori ai lui Dumnezeu prin care vorbeste Dumnezeu (II Cor. 5:20).

        Astazi, Cuvantul lui Dumnezeu este adunat in Sfanta Scriptura. Rolul principal al predicatorului este sa transmita, explicandu-l, ilustrandu-l, Cuvantul lui Dumnezeu din Biblie. Cu vreo douazeci si cinci de ani in urma, un profesor universitar din Timisoara, dupa ce mi-a ascultat o predica, i-a spus dezamagit celui care il adusese la adunare: „Eu ma asteptam la ceva mai filosofic, dar omul acesta n-a facut decat sa explice Biblia.“ Cand mi s-a transmis acest comentariu, am exclamat: „Aceasta este cea mai buna lauda pe care am primit-o vreodata si ma rog Domnului ca ea sa ramana adevarata in toata cariera mea de predicator.“

Predicatorul trebuie sa fie un profund cunoscator al Cuvantului lui Dumnezeu, dupa modelul Domnului Isus care, cunoscand toata Scriptura, la orice intrebare I se punea raspundea numai din ceea ce scrie in Scriptura. Cand ma urc la amvon, nu o fac cu scopul ca acolo sa-mi arat propria mea intelepciune sau stiinta: Eu sunt acolo ca sa le arat oamenilor ce zice Dumnezeu in Scriptura despre un subiect sau altul.

Ce anume subiect sa abordez cand ma urc la amvon? Lucrul acesta trebuie sa mi-l spuna Duhul Sfant cand stau in rugaciune in timpul meu de partasie cu Dumnezeu. Numai despre timpul cand voi fi arestat si dus la politie mi se spune sa nu ma gandesc dinainte la ce voi spune acolo, caci Duhul Sfant imi va da acolo ce trebuie sa spun (Matei 10:19-20 si Luca 21:14-15). Dar mesajul predicii, Duhul Sfant mi-l da in camaruta mea de partasie cu Dumnezeu, care apoi imi spune: „Acum du-te si transmite-l poporului.“ Pentru ca am primit in felul acesta mesajul, de multe ori mi-am inceput predica cu aceste cuvinte: „Duhul lui Dumnezeu mi-a pus pe inima sa va vorbesc despre...“

Inca un lucru de baza in predicarea Cuvantului lui Dumnezeu: Vasul pe care il foloseste Dumnezeu trebuie sa fie curat! Duhul lui Dumnezeu este Duhul Sfant, sau Duhul Sfinteniei, si acest Duh locuieste in sfintenie si intr-o inima curata. Poate fi predicatorul inteligent si poate fi el bun manuitor al cuvantului, dar daca viata lui nu-i curata, dacael nu-i in randuiala sau in armonie cu familia lui si cu semenii lui, ungerea Duhului nu va fi peste predica lui. El va putea sa tina predici foarte stralucitoare, dar adunarea va simti clar ca puterea Duhului Sfant nu este acolo.

O data cu libertatea, a venit si posibilitatea ca sute de tineri sa intre in lucrarea de predicare a Cuvantului. Aproape pretutindeni, bisericile au predicatori tineri. Ceea ce trebuie sa ne bucure cel mai mult este faptul ca cei mai multi dintre ei sunt indragostiti de Scriptura si predica din ea Cuvantul lui Dumnezeu. Aceasta este cea mai buna temelie pe care se poate construi viitorul bisericilor evanghelice.

Numarul de fata al revistei Resurse spirituale va prezinta o colectie deosebit de importanta de articole pe tema predicii si a predicatorului. Ele sunt intr-adevar resurse de mare valoare pentru noi, caci ne ajuta sa ne cunoastem mai bine slujba si sa cunoastem mai bine ce fel de oameni trebuie sa fim noi ca sa ne putem indeplini bine slujba.

Predicatorul este foarte aproape de inima lui Dumnezeu, caci el este vocea lui Dumnezeu, instrumentul prin care Dumnezeu mantuieste vieti, zideste vieti, modeleaza vieti,pregateste vieti atat pentru slujirea aici pe pamant cat si pentru Imparatia Lui eterna.

Pastor Dr. Iosif Ton
CUPRINS

Amvonul penticostal in secolul 21 - George O. Wood
Predicarea penticostala nu este doar predica, ci este comunicarea Cuvantului lui Dumnezeu oamenilor, cu scopul de a-i informa si schimba.

Profilul unui predicator - Stephen Olford
Aici nu exista selectie sau alegere – trei caracteristici pe care trebuie
sa le aiba fiecare predicator.

Predicarea: valoarea pregatirii - Charles Crabtree
Iata cativa pasi care sa te ajute sa stapanesti latura tehnica a predicarii.

Mostenirea trezirii spirituale a lui Charles F. Parham - Gary McGee
Identificarea unui singur fondator al penticostalismului modern este o sarcina
complicata, insa unii istorici l-au numit pe Parham fondatorul acesteia.

Deci ai o viziune – Acum ce faci? - J. David Smith
Cand pastorii pur si simplu le impartasesc membrilor bisericii viziunea lor si
acestia nu prea au ocazia sa participe la modelarea viziunii sau sa discute
despre ea, s-ar putea ca ei sa fie de acord cu viziunea, dar sa nu si-o insuseasca.

Predicarea ancorata in teologia biblica  - Richard L. Smith

Schite de predica

Unelte pentru lucratori

Carti recomandate

Fiii ratacitori si cei ce ii iubesc Ruth Bell Graham

 

Un cuplu dupa inima lui Dumnezeu Elizabeth George, Jim George

 

Uneori castigi alteori inveti: Cum sa transformi un esec intr-un castig John C. Maxwell

 

Pantec fara prunc, suflet incercat Marlo Schalesky

 

Biblia de studiu pentru copii - Coperta cartonata Life Publishers

 

Un tanar dupa inima lui Dumnezeu Jim George

 

Puterea rugaciunii de a schimba casnicia ta Stormie Omartian

 

Cum sa slabesti sanatos Gary Smalley

 

Faptele apostolilor Stanley Horton

 

O fata dupa inima lui Dumnezeu Elizabeth George

 

Biblia de studiu pentru o viata deplina, Editie lux-Coperta piele neagra, auriu, index de cautare, fermoar Life

 

Cu capul in nori Karen Witemeyer