logo
Arhiva Reviste
Parteneri
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul ResurseSpirituale.ro pentru a afla cele mai recente aparitii.

E-mail:
 

RS19: Trezirea de pe strada Azusa 2007


Nr.descarcari: 3014

Descriere

Miscarea Penticostala moderna s-a nascut in Deceniul Trezirii care a marcat inceputul secolului al XX-lea. Aceasta perioada a fost cea mai ampla miscare de trezire din istoria bisericii crestine si a afectat aproape fiecare natiune unde exista
biserici. Inradacinata intr-o miscare generala pentru rugaciune, in cautarea unei vieti crestine mai adanci si intr-un accent puternic pus pe evanghelizare, trezirea a pregatit calea spre o noua Cincizecime.
In cartea sa, Revivals aTrezirii, D. L. Moody a concluzionat: "Trezirea este singura speranta pentru Republica noastra. Cincizecimea nu s-a sfarsit inca... De ce, acum la finalul acestui vechi secol, sa nu avem si noi un mare cutremur si un mare val venit din ceruri?" Raspunsul a venit printr-o revarsare a Duhului Sfant, incepand din Orientul Indepartat, in Japonia, Coreea si China si care a maturat spre vest toata Asia, pana in India si apoi in Europa, spre sud vest de-a lungul Australiei, strabatand Africa si pana in America. Erau raportate manifestari carismatice in multe locuri afectate de trezire, cum ar fi China, India, Rusia, Germania, Olanda, Tara Galilor, Anglia, Scandinavia, S.U.A. si Canada. Pe masura ce se duceau vestile, revarsarea se raspandea si mai mult, alte centre ale trezirii izbucnind in toata crestinatatea, printre cei care cautau o alta zi de Rusalii.
Printre zonele afectate din America de Nord au fost si statele din vestul mijlociu, Kansas si Missouri, iar in sud, Texas, acolo unde Miscarea Credinta Apostolica a lui Charles Parham a experimentat o binecuvantare considerabila si de unde William J. Seymour a fost invitat sa duca mesajul Credintei Apostolice pe coasta Pacifica a Americii, la o misiune apartinand Miscarii Holiness, pe strada Santa Fe din Los Angeles. Sosirea lui pe data de 22 februarie 1906 a coincis cu o miscare a Duhului in acel oras. Pe data de 9 aprilie 1906, 180.000 de credinciosi s-au strans in diferite biserici din intreg orasul cautand trezirea, asa cum relateaza ziarul Los Angeles Times. In acea seara Dumnezeu a raspuns si grupului mic de credinciosi
condus de Seymour, care se intalneau in casa lui Richard si Ruth Asberry de pe strada Bonnie Brae. Intr-un interval de o saptamana, grupul nu mai incapea in acea casa, asa ca au gasit un loc de inchinare in Biserica Metodista de pe strada Azusa numarul 312, si asa s-a nascut renumita Apostolic Faith Mission de pe strada Azusa. Semnificatia strazii Azusa nu statea atat de mult in numarul celor care frecventau biserica, nici in impactul ei asupra comunitatii imediate din Los Angeles, cat in faptul ca s-a bucurat de o atentie internationala ca si Credinta Apostolica, numiti
acum penticostali, miscare ce s-a raspandit in intreaga lume, afectandu-i pe cei influentati in principal de o trezire mai generala. Multi dintre cei ce aveau sa devina conducatorii Miscarii Penticostale asociaza experientele lor sau intelegerea pe care o au cu privire la botezul cu Duhului Sfant cu o vizita pe strada Azusa.
De la inceputurile sale relativ mici de la inceputul secolului XX, cei 25.000 de credinciosi botezati cu Duhul Sfant, cati erau la inceput, au crescut la mai mult de 500 de milioane de credinciosi penticostali/carismatici, formand cam 28% din numarul total al crestinilor. Majoritatea bisericilor care au mai mult de 50.000 de membri se identifica cu aceasta miscare, precum si cel putin 38% dintre lucratorii crestini cu norma intreaga, incluzand aici pastori, evanghelisti si misionari, dupa opinia lui D. B. Barrett exprimata in the New International Dictionary of Pentecostal and Charismatic Movements (Revised and expanded edition) [Noul Dictionar International al Miscarilor Penticostala si Carismatica (Editie revizuita si extinsa)].
Ce rezerva viitorul partasiei penticostale/carismatice stie doar Dumnezeu. Totusi, privind in urma la secolul care a trecut de la revarsarea Duhului Sfant asupra celor catorva credinciosi sinceri si intelegand ca aceasta partasie creste cu mai mult de
60.000 de noi credinciosi in fiecare zi, Ii putem multumi Domnului care ne-a dat Duhul Sau. A Domnului sa fie slava! Mari lucrari a facut El!
ian R. Hall, Ph.D.
Misionar AGWM - Romania

Lectii de pe Strada Azusa

Aniversarea a 100 de ani de la trezirea de pe strada Azusa a fost celebrata în aprilie 2006. Putine evenimente din istoria crestinatatii au avut un impact si o influenta atat de mare asupra lumii ca aceasta trezire. Acest numar al revistei Resurse Spirituale arunca o privire retrospectiva asupra a ceea ce s-a întamplat, evalueaza impactul trezirii asupra bisericii de astazi si considera implicatiile sale asupra viitorului lucrarii penticostale.

Ce s-a întamplat pe strada Azusa?
Istoria bisericii este plina de treziri penticostale, aproape în fiecare secol. Însa evenimentele de la sfarsitul secolului XIX si începutul secolului XX au deschis usa unei serii unice de treziri penticostale la nivel mondial. Strada Azusa, o trezire locala extraordinara, a fost una dintre cele mai influente din aceste treziri datorita impactului ei direct asupra misiunilor mondiale.
Trezirea de pe strada Azusa este mai mult decat ce s-a întamplat; este vorba de povestile celor carora li s-a întamplat. Azusa a fost mai mult decat un eveniment; ea a fost începutul unui proces care a început în vietile catorva oameni si care s-a raspandit apoi în întreaga lume, cuprinzand milioane de oameni. Citind despre experientele si marturiile supranaturale, transformatoare ale celor care au fost pe strada Azusa, spiritul acelei treziri poate sa ne atinga si pe noi astazi, o suta de ani mai tarziu.

Ce înseamna strada Azusa pentru noi astazi?
S-a spus ca aproape toti americanii sunt imigranti, copiii sau nepotii unor imigranti. La fel este si cu penticostalii. Majoritatea pot identifica o anumita influenta pe care strada Azusa a avut-o asupra vietii si lucrarii lor.
Mostenirea este mare, însa nu si suficienta. Fiecare generatie trebuie sa aiba propriile Rusalii, sa învete si sa sustina faptul ca botezul cu Duhul Sfant este pentru toti credinciosii. Experienta noastra trebuie sa fie o experienta de genul celei de pe strada Azusa.
Strada Azusa este un punct de reper care poate fi folosit pentru a evalua lucrarea Duhului Sfant de astazi. Nu ca Duhul trebuie sa se conformeze tiparului de pe strada Azusa, ci faptul ca "socul si mirarea" din 1906 pot fi traite si astazi.
Un risc al oricarei experiente personale este acesta: poate deveni prea familiar si obisnuit. Avem nevoie de o retraire proaspata a Rusaliilor care sa ne scoata din starea noastra de confort cu privire la cine am fost ieri si care sa ne faca constienti de ceea ce putem fi astazi prin prezenta si puterea Duhului Sfant.

Ce implicatii are strada Azusa pentru viitor?
Privind retrospectiv la Azusa primim speranta. Duhul care a zguduit lumea în 1906 se poate descoperi cu putere si astazi. Dumnezeu nu este impresionat de realizarile nemaipomenite ale oamenilor de stiinta si nici nu este coplesit de dezastrele naturale care au loc. El este mai mare decat toate, mai puternic decat toate si poate transforma mai mult ca orice altceva. El este Dumnezeu si Îsi arata puterea în poporul Sau.
Nu stim ce ne rezerva viitorul. De-a lungul timpului, lucrarea creativa si cuprinzatoare se pare ca i-a uimit pe cei care au experimentat-o. Doua mii de ani de lucrare a Duhului Sfant nu ne-a descoperit pe deplin cine este El. Mai sunt si alte lucruri pe care El le va face.
Un element evident al trezirii de pe strada Azusa este foamea intensa pentru Dumnezeu si dorinta mai mare dupa prezenta Sa. Unii spun ca viata confortabila a americanilor îi fura de constienta dependentei lor de Dumnezeu. Cu toate acestea, unii dintre cei care au participat la trezirea din urma cu 100 de ani erau oameni bogati, la fel de flamanzi dupa Dumnezeu ca cei care aveau mai putine mijloace materiale. Nu este corect sa asociem saracia cu foamea dupa Dumnezeu. Dumnezeu vrea ca oamenii sa tanjeasca dupa El gandindu-se la cine este El si nu datorita nevoilor lor.
Trebuie sa ne propunem sa-L cautam pe Dumnezeu mai mult ca niciodata, pentru a experimenta pretiosul botez în Duhul Sfant, pentru a fi împuterniciti pentru lucrare si pentru a conduce pe altii spre aceasta viata transformata. Cred ca acest numar al revistei Resurse Spirituale va va conduce spre experienta personala a trezirii de pe strada Azusa în secolul 21.

GARY R. ALLEN, D. Min, este redactor sef al revistei Enrichment si director national al Ministerial Enrichement Office, Springfield, Missouri.

Carti recomandate

Fiii ratacitori si cei ce ii iubesc Ruth Bell Graham

 

Un cuplu dupa inima lui Dumnezeu Elizabeth George, Jim George

 

Uneori castigi alteori inveti: Cum sa transformi un esec intr-un castig John C. Maxwell

 

Pantec fara prunc, suflet incercat Marlo Schalesky

 

Biblia de studiu pentru copii - Coperta cartonata Life Publishers

 

Un tanar dupa inima lui Dumnezeu Jim George

 

Puterea rugaciunii de a schimba casnicia ta Stormie Omartian

 

Cum sa slabesti sanatos Gary Smalley

 

Faptele apostolilor Stanley Horton

 

O fata dupa inima lui Dumnezeu Elizabeth George

 

Biblia de studiu pentru o viata deplina, Editie lux-Coperta piele neagra, auriu, index de cautare, fermoar Life

 

Cu capul in nori Karen Witemeyer