logo
Arhiva Reviste
Parteneri
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul ResurseSpirituale.ro pentru a afla cele mai recente aparitii.

E-mail:
 

RS6: Ucenicizarea 1999


Nr.descarcari: 2505

Descriere

As dori sa abordez subiectul ucenicizarii din perspectiva Evangheliei. Declaratia privitoare la misiunea organizatiei Assemblies of God, SUA, include urmatoarele
domenii: influentarea (evanghelizarea); plantarea (plantarea de biserici); instruirea (ucenicizarea) si atingerea (lucrarea compasiunii). Ucenicizarea este unul dintre cei patru stalpi esentiali ai Evangheliei.
Daca ne concentram atentia asupra Evangheliei dupa Matei si privim ucenicizarea din perspectiva lui, putem vedea ca utilizarea cuvantului ucenic implica atat verbul “a fi” cat si verbul “a face”. Tema ucenicizarii ocupa un loc central pentru felul in care intelege Matei Biserica si misiunea acesteia. In timp ce in Noul Testament exista o utilizare obisnuita a cuvantului ucenic, in sensul de purtator al vestii bune sau evanghelist, verbul apare numai de patru ori in Noul Testament: primele trei utilizari se gasesc in Matei, iar cea de-a patra in Faptele Apostolilor.
Locul cel mai proeminent al acestui cuvant se gaseste in Marea Insarcinare din Matei 28:19. “Faceti ucenici” detine rangul cel mai inalt dintre toate cuvintele folosite in aceasta porunca. Acesta domina intreg pasajul. Celelalte participii, al botezarii si al invatarii, ocupa un loc secundar in comparatie cu forta verbului “faceti ucenici” din aceasta fraza. Scopul, desigur, este castigarea oamenilor pentru Hristos, astfel incat acestia sa ajunga la statutul de crestini. Biserica trebuie sa primeasca aceasta insarcinare ca pe o porunca de la Hristos. Matei trateaza foarte serios aceasta problema.
Termenul ucenic apare de 73 de ori in Evanghelia dupa Matei, de 46 de ori in Marcu
si de 37 de ori in Luca. In Evanghelii acesta este singurul nume pentru urmasii lui Isus Hristos. Ucenic inseamna unul care merge dupa cineva. Ceea ce spune Matei este ca ucenicii nu se nasc. Ei nu apar la dorinta cuiva. Ei nu se nasc in mod instantaneu. Urmasii lui Isus Hristos trebuie sa-i faca pe altii ceea ce sunt ei insisi, si anume, ucenici.
In invatatura noastra despre biserica trebuie sa avem o conceptie limpede despre ucenicizare si care sa ocupe un loc fundamental. Potrivit cu Evanghelia dupa Matei, fiecare urmas al lui Isus trebuie sa se gaseasca undeva in procesul de a face pe altcineva urmas al lui Isus. Aceasta sarcina nu este limitata doar la cativa alesi, ci este a fiecarui urmas al lui Isus. Fie ca cei din conducerea bisericii sa incurajeze, sa ajute si sa-i echipeze pe urmasii lui Isus sa ajunga intr-o pozitie in care “sa faca ucenici”.
Greg Mundis
European Director, Division of Foreign Mission
Assemblies of God, USA
 

CUPRINS

Bob Moorehead - Transformarea credinciosilor slabi în ucenici maturi

LeRoy Bartel - Cinci caracteristici ale bisericilor care fac ucenici

J. Melvyn Ming - Ucenicizarea planificata

Steven R. Mills - Examenul final al lui Dumnezeu pentru conducatorii de biserici

Rick Warren - Dezvoltarea membrilor maturi

Carti recomandate

Fiii ratacitori si cei ce ii iubesc Ruth Bell Graham

 

Un cuplu dupa inima lui Dumnezeu Elizabeth George, Jim George

 

Uneori castigi alteori inveti: Cum sa transformi un esec intr-un castig John C. Maxwell

 

Pantec fara prunc, suflet incercat Marlo Schalesky

 

Biblia de studiu pentru copii - Coperta cartonata Life Publishers

 

Un tanar dupa inima lui Dumnezeu Jim George

 

Puterea rugaciunii de a schimba casnicia ta Stormie Omartian

 

Cum sa slabesti sanatos Gary Smalley

 

Faptele apostolilor Stanley Horton

 

O fata dupa inima lui Dumnezeu Elizabeth George

 

Biblia de studiu pentru o viata deplina, Editie lux-Coperta piele neagra, auriu, index de cautare, fermoar Life

 

Cu capul in nori Karen Witemeyer